20 Ocak 2019 Pazar

Rahim ağzı (serviks) kanserinin tarama testi olara


Rahim ağzı (serviks) kanserinin tarama testi olarak kullanılan Pap smear testi, erken tanı olanağı sağlamaktadır.
.
.
Genellikle cinsel açıdan aktif kadınların pap smear testini yıllık olarak yaptırmaları önerilir. İlk cinsel ilişkiden 1 yıl sonra ve 21 yaş üzerinde tarama programı başlar. Yılda 1 kez yapılır. 3 yıl normal sonuç alındıktan sonra 3 yılda bir tarama yapılması yeterlidir. 65 yaşında, son 2 test normal çıkan kadınlarda tarama sonlandırılır.
.
.
Pap smear tarama testi, rahim ağzının dış tarafından hücrelerin toplanarak sitolojik incelenmesi esasına dayanır. Son derece kolay ve ağrısız bir işlemdir. Hastanın vajinasına bir spekulum yerleştirilerek serviksten hücre örneği, özel bir spatül veya fırça ile dokunun yüzeyine sürtülürek, yüzey hafifçe kazınarak alınır. Toplanan hücreler bir mikroskop lamı üzerine yayılır, yada özel bir kaba konulur ve laboratuvarda anormal özellikli hücrelerin varlığı için incelenir. Eğer sonuçlar anormal ise, anormalliğin tipine bağlı olarak test üç ile on iki ay arası bir sürede tekrarlanır. Eğer anormalik daha yakın bir inceleme gerektiriyorsa, hasta serviksin daha detaylı bir incelemesi için kolposkopi’ye alınabilir.
.
.
Smear almak için en uygun zaman adet kanamasının tamamen bittiği dönemdir. Bakirelerde spekulum takılamadığı için smear alınamaz. 👉Serviks kanseri için en büyük risk hiç pap smear testi yaptırmamış olmaktır.
.
👉 Serviks kanserine neden olan HPV virusuna karşı korunmak için yapılan aşı oldugunu unutmayıniz.
.
.
☎ (0312) 287 70 79
☎ (0532) 434 30 08
.
.
Ayrıntılı bilgi için: https://www.guzinbasci.com/pap-smear/

#rahimağzı #rahimağzıkanseri #servisk #pap #papsmear #erkentanı #smeartesti #kadınhastalıkları #kanser #serviks #kadınhastalıklarıankara #hpv #hpvaşısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder